Spending another weekend in the village of Munilla, and this weekend we had peppers on the agenda. It is a Aguirre family tradition that every year in October the family buys about 3 potato sacks full of red peppers (equaling around 250 plump red peppers total) and roasts, peels, and packs them to enjoy all year long. It is quite a process…but the results are very delicious!
 
They buy the peppers at something kind of like a farmer’s market that sets up every Tuesday and Thursday, but supposedly the middle of October is when the peppers are in their prime. We started by cutting off the long stems of the peppers and getting them good and clean. Then we threw them on the grill making sure the skins where good and burned and the meat inside was well cooked. (If you cook them just right, the skin practically falls off when you peel them…which makes the peeling process a whole lot easier.
 
After roasting, the peppers have to go immediately into a big bag to keep warm because they must be peeled when hot! As you peel them, you start by taking off the skin, then you remove the stem, and lastly cut it open with your finger to clean out all the seeds from the inside, and trust me there are a lot of them!
 
Once all the peppers are peeled, stemmed, and seed free, they are laid out flat to dry out a bit. After this, you can either can them in jars or just wrap in foil and put in freezer bags to store. The family swears that they are much better stored in the freezer and that way when you take out a packet you can dress it with sea salt and olive oil exactly to your liking.
 
And lastly…eat and enjoy! They are so delicious, we have been eating them with every meal! Putting them on steak, pork, fish, you name it. They make any meal even more scrumptious!! Yet another lesson from the campo that I can take back with me!!
 
And why not, at 12am, after a long day of roasting peppers, cook a few dozen muffins to enjoy the next morning?! haha! Never a dull moment!  
Pasando otra semana en el pueblito Munilla, y el trabajo de este fin de….pimientos rojos! Es una tradición de la familia Aguirre que en el mes de octubre compra entre 250-300 pimientos y los asa, pela, y embala para disfrutarlos en todo el año que viene. El proceso de hacerlos es un poco duro, pero los resultados valen la pena!
Para empezar, primero tuvimos que cortar el tallo del pimiento y limpiar las pieles con un trapo para quitar todo el polvo. Después los pusimos en la parilla para intentar que las pieles están bien cocinadas. Si los cocinas perfectamente, son mucho más fáciles pelar.
Después de asar los pimientos, tienes que ponerlos inmediatamente en una bolsa para quedarlos calentados porque tienes que pelarlos cuando están calientes! Cuando los pelas, primero tienes que quitar la piel, después quitas el tallo, y últimamente tienes que sacar todas las pepitas por dentro. ¡Que trabajo!
Después del segundo día de trabajo, todos los pimientos estuvieron asados, pelados, y sin pepitas, y tienes que dejarlos dos o tres horas para secarse un poco. Ahora, tienes dos opciones, se puede envolverlos en aluminio, ponerlos en bolsas para guardarlos en el congelador o se puede enlatarlos (pero es mas trabajo y la familia me prometió que saben mejores si los guardas en el congelador)!? Solo sé que los he probado los fresquitos y son deliciosos!!
Ya los hemos comidos con filetes, pescado, y secreto (la parte ‘secreto’ del cerdo) y los hemos disfrutado mucho!! ¡Que ricos! Otra lección que aprendí del campo que puedo llevar conmigo!!
(pic of the peppers from the 3rd floor balcony)